Geschiedenis Maerkrattenland

Inleiding

Carnaval in Galder , Strijbeek en Meersel-Dreef leeft als nooit tevoren in het Maerkrattenland. Sinds 1994 wordt carnaval in deze kleine doch hechte gemeenschap georganiseerd door een club van enthousiaste vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn leden van carnavalsverenigingen of buurtschappen. Gezamenlijk maken zij elk jaar weer een compleet programma. Een programma wat er mag zijn. Vanaf donderdag tot en met dinsdag zijn er tijdens carnaval verschillende carnavalsevenementen voor jong en oud. Geschiedenis Carnaval is officieus opgericht op 11 november 1966 te Strijbeek.
Onder leiding van de eerste Prins, Anton van Laarhoven, vond er voor de Strijbekenaren een heus carnavalsgebeuren plaats bij café Oud Strijbeek te Strijbeek. Na verloop van jaren is er formeel een carnavalsvereniging voor Strijbeek, Galder en Meersel-Dreef gezamenlijk opgericht. Deze vereniging kreeg de naam: “De Maerkratten”. De vereniging heeft in 1974 haar officiële statuten gekregen en is toen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De duur van deze vereniging is toen vastgesteld op 29 jaar en elf maanden. Opgeteld komen we dan uit op het jaar 2004. Ondanks de inzet van een zeer fanatieke Raad van Elf, jarenlang begeleidt door hun hofkapel de Bisams, is dit jaartal niet gehaald. In 1993 was de animo voor een Raad van Elf dusdanig geslonken dat men ten einde raad de vereniging heeft moeten opheffen.
Dit is achteraf altijd nog een zeer moeilijke en emotionele beslissing gebleken vooral voor de overgebleven raadsleden. In 1993 is er op Galder Strijbeek en Meersel Dreef geen carnaval gevierd. Dit voelde als een groot gemis, vooral de jeugd miste het gezamenlijke bouwen. In 1994 hebben een aantal vrijwilligers de koppen bij elkaar gestoken en geprobeerd om op hun manier ( helaas zonder Raad van Elf) carnaval weer op te pakken. Dit lukte wonderbaarlijk wel, de jeugd wilde absoluut niet meer in het pak maar wel ongedwongen carnaval vieren. Het oude patroon werd grotendeels weer opgepakt zij het op een ietwat informelere manier. De motto’s uit de afgelopen jaren verraden het gemis en de voortgang van carnaval tot heden ten dagen : zie motto’s Internationaal Galder + Strijbeek (Nederland) vieren samen met Meersel-Dreef (België) carnaval. De drie kernen hebben al tot ver in de geschiedenis een sterke sociale band. Carnaval wordt op een bijzondere harmonieuze manier met elkaar gevierd waarbij de jeugd van beider landen verdeeld is over de diverse verenigingen.

Zondag 13 Februari 1994

Cv Wit ik veul pakt de draad weer op de plaatsen Galder, Strijbeek, en Meerseldreef moesten het vorig jaar, zonder carnavalsoptocht stellen door de teloorgang van cv de maerkratten. enthousiastelingen van cv wit ik veul pakten dit jaar de draad weer op en, zorgden voor een stoet, die in de drie dorpen volop kijkers trok en meteen, een recordaantal deelnemende groepen, wagens , paren en indivduelen van 27 opleverde